Selvhypnose – hvad er det?

Cand.psych., specialist og supervisor i psykoterapi og Master i hypnose  Inge Guldal.

Artikel skrevet til Sundhed.dk og netdoktor.dk
September 2013

Hvad er selvhypnose?

At hypnotisere sig selv er det letteste og mest naturlige i verden, og du gør det allerede. Selvhypnose sker spontant, når du falder i staver, dagdrømmer, falder ind i dig selv og bare lader tankerne flyde. Hjernen har brug for at komme ned i svingninger, og derfor er alle i denne tilstand mange gange i løbet af dagen, børn og unge meget mere end voksne.

Man kan desværre også helt ubevidst komme til at hypnotisere sig selv negativt, det kender vi alle. Negativ selvhypnose virker lige så effektivt som positiv selvhypnose. En depressiv, angstfuld tankegang er både destruktiv og farlig både for en selv og for ens omgivelser. Vi mennesker kan virkelig gøre det dårligt for os selv ved at gøre vores tankegang mere ængstelig, pessimistisk, dyster og derved få det rigtigt dårligt og gøre os selv mere syge. Derved kommer man desværre også til at lave dårlig stemning for andre, for dårligt humør smitter også . Men så godt som alle kan via terapi og selvhypnose lære at tænke mere positivt og udvikle en gladere tanke- og følelsesmæssig grundtone.

Hvad sker der med kroppen under hypnose?

Det, der sker under hypnose og selvhypnose, er, at kroppen slapper af, det parasympatiske nervesystem aktiveres, og hjerneaktiviteten falder fra betabølger ned på alfa- eller det dybere theta-niveau, og du er i en hypnotisk trance.

Hvis hjernebølgerne bliver endnu langsommere og kommer ned på delta-niveau, så falder du i søvn. Det ”farligste”, der kan ske med positiv selvhypnose, er, at du falder i søvn. Selvhypnose er en tilstand af koncentreret opmærksomhed, hvor du arbejder med det tema, du ønsker, og alle andre tanker er skubbet væk.

At skifte fokus bevidst med selvhypnose kan ændre ens humør, følelser, oplevelser og opførsel. I disse år bliver der udført megen psykologisk forskning i den kombinerede anvendelse af kognitiv terapi og hypnose. Interessen skyldes blandt andet, at man nu ved, at hjernen kan ændre og udvikle sig ved, at tankegangen ændres. Det sker lettere og mere effektivt i terapi med hypnose, fordi man her får fat i det ubevidste. Desuden frigives hormonet oxytocin under hypnose. Det gør oplevelsen yderst behagelig og bevirker, at klienter får lyst til at gøre deres ”selv¬hypnose¬hjemmearbejde”. Hypnose virker bedst, når man bliver hypnotiseret af en behandler, der kender én og tager sig tid til at gøre hypnosen så personlig som muligt.

Tilstand Hjernebølgefrekvens (Hz)
Beta (Vågen) 12-30
Alfa (Døs) 08-12
Theta (Let søvn) 04-07
Delta (Dyb søvn) 00-03

Hvordan foregår selvhypnose?

Eksempel på en let selvhypnoseøvelse: Tæl dig ind i dagen.

Begynd, netop når du er vågnet, langsomt og dovent at strække dig i sengen, og tæl fra et til ti, idet du langsomt fortæller dig selv, hvilken herlig dag du kommer til at få.

  1. Tæl højt, hvis du er alene, og inde i dig selv, hvis din elskede ligger og sover ved siden af. God morgen… (dit navn).
  2. Det bliver en fantastisk dag.
  3. Der kommer til at ske noget positivt overraskende i dag.
  4. Jeg har øje for alle de muligheder, der viser sig.
  5. En dag fuld af skønne overraskelser.
  6. (Dit navn:) Det er din dag i dag.
  7. Klar til dagen!
  8. Frisk og veludhvilet!
  9. Klar til at tage hul på en fantastisk dag!
  10. Og nu skal jeg op og have… (en dejlig kop kaffe, et skønt bad eller hvad du nu skal)
  11. Og så hopla ud af sengen og i gang med dagen med forventninger om en dejlig dag.

Når du har udført øvelsen nogle få gange, vil du opdage, at du gør den mere og mere personlig. Du kan sige lige præcis de positive ting, der passer til dig og dit liv. Sætningerne i øvelsen ovenfor er blot eksempler. Du kan også indtale teksten på for eksempel din mobiltelefon og afspille den for dig selv hver morgen som det første, når du lige er vågnet og stadig ligger i sengen. Det er lettest at starte her, for når du kommer ud af søvnen, bevæger dine hjernebølger sig fra delta over theta til alfa og til sidst beta, hvor du er fuldt vågen. Hvis du gennemgår øvelsen, så snart du vågner, glider du helt naturligt lige igennem hypnosestadierne (theta og alfa), og kroppen er afslappet.

Hvad kan man bruge selvhypnose til?

Selvhypnose bruges for at afhjælpe rigtig mange problemstillinger, for eksempel til smertelindring, til at opnå positiv tankegang, indre ro, afstresning, mindre angst, bedre selvværd, til at falde i søvn osv. Psykologer bruger det i kombination med terapi, blandt andet i behandling af angst, depression, stress, søvnproblemer, smerter, traumer med mere. Hos nogle psykologer får klienterne lov til at optage hypnosebehandlingen, så de kan gentage hypnosen hjemme hos sig selv og på den måde få mest muligt ud af behandlingen og hurtigt få det bedre.

Hvor kan man lære selvhypnose?

Det hurtigste og mest effektive er at få en hypnoterapeut til at indtale en personlig hypnose til dig, så den handler specifikt om dig og de udfordringer, du tumler med. Der er rigtig mange psykologer, læger og psykiatere, der tilbyder hypnose som behandlingsform i kombination med terapi.

Psykologerne har deres eget selskab, Psykologfagligt Selskab for Klinisk Hypnose .

Læger, tandlæger og psykologer har Dansk Selskab for Klinisk Hypnose .

Hypnoterapeut og hypnotisør

Man bruger ordet hypnoterapeut om personer, der anvender hypnose i deres terapi. Ordet hypnotisør bruges typisk om en, der kan hypnotisere og måske optræder med det. Hypnose er et meget effektivt middel til at få kroppen og sindet til at slappe af, og alle kan lære det. Den terapeutiske behandling under hypnosen er straks meget vanskeligere; her skal behandleren være godt uddannet og vide, hvad han eller hun gør.

Bøger om selvhypnose

Der findes ganske mange gode engelske bøger, der fortæller, hvordan man udfører selvhypnose. Dem kan du for eksempel finde på www.amazon.co.uk

Cand. merc. Lars Zwisler har skrevet “Lær at forstå og praktisere selvhypnose” – man skal dog kunne en del hypnose for at kunne bruge hans ellers udmærkede bog.

CD’er om selvhypnose

For at komme i gang kan man supplere med CD’er med indtalte hypnoser eller visualiseringer. Der er flere, der udgiver sådanne CD’er. Eksempelvis professor i psykolog og dr. med. Bobby Zachariae, der har lavet mange gode selvhypnose-CD’er. Han kalder det visualisering, men det er blot et andet ord for selvhypnose.

Der er tre ting, der skal gå op i en højere enhed, når du skal vælge:

  1. Det, der bliver sagt, skal være noget, der giver mening for dig.
  2. Du skal kunne lide stemmen og kunne slappe af til den.
  3. Hvis der er musik i baggrunden, skal du også kunne lide musikken.

Hvis disse tre ting ikke er opfyldt, vil du ligge og blive irriteret, og så glider du ikke ind i den hypnotiske trance. Derfor er det en god idé at starte på biblioteket, så du ikke risikerer at købe dig fattig i hypnose-Apps eller CD’er, du slet ikke kan bruge.

body p strong { font-weight: 600; } Warning: Undefined array key "refresh_token" in /customers/0/4/4/ingeguldal.dk/httpd.www/wp-content/plugins/easyme-connect/src/WP.php on line 429